Classdojo gebruik

13-11-2015 00:36

Classdojo: ouders worden verzocht om actief mee te doen.

 

Classwat?

Classdojo is een online tool waarmee je leerlingen plus- of minpunten kunt geven. Deze website werd me aangeraden door een collega die er al wat meer ervaring mee had. Op het oog is het een sympathieke tool, waarmee het complimenteren van leerlingen gemakkelijker wordt.

In onze dagelijkse lespraktijk ruimen we soms weinig ruimte in voor het geven van complimenten. Ja, cijfers geven we genoeg - maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Leerlingen kunnen ontzettend hard hun best doen voor mijn vak, maar nog steeds diepe onvoldoendes halen. Hoe houd je hen bij de les?

Ook heb ik ontdekt dat Classdojo kan helpen bij het controleren van huiswerk. Mijn strakke 'kruisjesschema' is verdwenen, Classdojo is er voor terug gekomen.

De klas

Nadat je een account hebt aangemaakt als 'teacher' kun je beginnen met het aanmaken van klassen. Al hier zie je klas van mij.

 

Laten we gaan kijken naar bovenstaand voorbeeld. Bij 'Sudenaz' en 'Efsa' zien we respectievelijk een groene '2' en '1'. Deze leerlingen hebben punten gescoord. Waarmee? Dat mag je als docent zelf bedenken. Je kunt namelijk allerlei positieve zaken benoemen, die jij van belang acht in de les. Je kiest je eigen criteria. Dat vind ik erg belangrijk.

Als een leerling met andere dingen bezig is, krijgt hij/zij een 'negatief compliment'. Zo kan ik bijvoorbeeld doet andere dingen ' aanklikken. Nogmaals: het gaat hier om zelf aangemaakte categorie├źn. Zaken die ik als docent belangrijk vind, dus.